Svjesna sedacija

laughing-gas.jpg

 

 

 

 

 

Ako imate strah od zubara ili stomatološkog liječenje sedacija je opcija za Vas. Dušični oksidul omogućuje da pacijent liječi zuba dok je opušten i čini posjet stomatologu ugodnije. To se koristi kod dijece i odraslih osoba koji imaju strah ili fobiju od dentalnih usluga. 

 

Dušični oksidul je siguran i učinkovit sedativ koji se pomiješa s kisikom i udiše kroz malu masku koja  preko vašeg nosa i koji će vam pomoći da se opustite.
Dušikni oksidul, ponekad zvan "smijući plin" je jedna od opcija koju Dr Bigava Maršić  može ponuditi da Vam je  ugodnije tijekom određenih postupaka. To  nije sredstvo za uspavati, moći ćete čuti i odgovoriti na sve zahtjeve ili upute stomatologa . Vaš stomatolog će vas pitati da normalno dišete  kroz nos, a u roku od nekoliko kratkih minuta čete početi  osjećati posljedice dušičnog oksidula.  Na kraju, trebali biste se osjećati mirno i ugodno. Učinci dušikov oksidula  nestati  će ubrzo nakon što je  maska uklonjena.
Dušikov oksid, ili bolje poznat kao smijeh plin, je blagi oblik sedacije za djecu koja posjećuju DR Bigava Maršić  i mogu biti pretjerano nervozni ili zabrinuti zbog  zakazanog tretmana. Dušični oksidul  pomaže ublažiti strahove pacijenta kako bi im pomogla opustiti tijekom svog posjeta, i dobiti liječenje zuba na udoban i siguran način. 
Dok diše  dušikov oksid pacijent će mirisati blijedu slatku aromu i doživite osjećaj dobrobiti i opuštenosti. Budući da može proizvesti osjećaj vrtoglavice ili euforije, često se naziva "smijući plin".

Dušični oksidul je možda najsigurnije sedativ u stomatologiji. Dobro se podnosi, ima brz početak i reverzibilan je, može se podesiti u različite koncentracije i ne-alergijsko je sredstvo  za sedaciju. Pacijent ostaje potpuno svjestan čuva sve prirodne reflekse kada se udiše plin. Pacijent je u mogućnosti odgovoriti na sva pitanja . Obavezno se mora  obavijestiti naš ured ako je disanje kroz nos otežano.

DIJECA : U vrlo malom postotku djece Dušični oksidul možda neće biti učinkovita, pogotovo ona djeca koja imaju ozbiljne anksioznosti, nosnu kongestiju  ili nelagodu pri nošnju  maske na  nos. 


Ako  vaše dijete ne podnosi nositi masku, ili ako dijete ima začepljen nos tijekom dana posjeta,  dušični oksidul ne može biti najbolja opcija za umirenje. Dr. Bigava  Maršić će  posavjetovati s vama o tome  koje su onda najbolje alternativne metode koje mogu biti uzeti u obzir. 


Dr.Bigava  Maršić je posvetiila svoju cijelu praksu u zadovoljavanju stomatološke potrebe djece. Trenutno prihvaća  nove  pacijente  i povoljno  je smješten ordinacija za pacijente u Hrvatskoj naročito hrvatske otoke.


Što je  sedacija?
To je korištenje sedativne lijekove kako bi se pacijent opustio i  dopustio da stomatolog  učini potrebne stomatološke zahvate.

Sedativi su lijekovi za smirenje , a mogu  se primijeniti na razne načine.
Ovi lijekovi neće  uspavatia pacijenta potpuno , iako će se pacijent  osjećati pospano i opušteno.


Koje vrste sedacije su dostupni?


Postoji nekoliko različitih vrsta sedacije u stomatologije da bi olakšali  obavljanje stomatološke zahvate:

oralno svjestan Uspavljivanje - je točno onako kako piše, pacijent dobiva usmene sedative koji će osloboditi većinu stresa .Iako  će se ostati pri svijesti kako bi se slijedile upute koje ste dobili od stomatologa.

Stomatolog će vam dati sedativ koje treb uzeti prije spavanje tj noć prije zahvata, a drugi sedativ uzeti sljedeće jutro kada se probudite. Od ovih sedativa će pacijent osjećati pospano i imati učinak sličan na amneziju . Iako oralni sedativi ne mogu  olakšati bol, bit ćete opušteni kad stomatolog ordinira  lokalni anestetik.
Zbog  učinka pospanost  savjetuje se ne voziti prije ili poslije zahvata kod stomatoga.

 
svijesna sedacija - Dušični oksidul - to je  poznat kao rajski plin ili happy gas .


Dušični oksidul je vrlo popularan kod stomatologa jer traje samo oko 5 minuta od udisanja da stupanje  na snagu, i  zbog  brzog  oporavka pacijenta. Pacijent će zapamtiti vrlo malo postupaka, a ponekad može zaspati.
Dodatna prednost dušikovog oksida je da se može koristiti za točno vremensko razdoblje za koje uspavljivanje je potrebno, za razliku od oralnih sedativa koji imaju  određeni i ograničeni učinak. Osim toga, dušikov oksid može se davati u dozama do pojedinačnih  razine koje želimo postići.

 
Intravenska Uspavljivanje - je droga koja se provodi kroz injekciju da se pacijenti osjećaju kao da su spavali. Možete zapravo ostati pri svijesti i slijedite upute stomatologa .
IV  se primjenjuje u venu i moge  ordinirati samo iskusni i obučeni liječnici. Sedativi koje se koriste za IV umirenje su benzodiazepini, propofol i druge lijekove.
Iako IV Uspavljivanje je vrlo popularan to se ne preporuča za bolesnike sa strahom od igle, ako ste trudni, pate od glaukoma, problemi sa plućima  ili bubrežni bolesnici,  ili ako ste alergični na sedative droge. 


Lokalni anestetik -Lokalni anestetik  djeluje blokirajući živčane impulse do mjesta gdje se obavlja stomatološki zahvat.

Anestetik gel ili sprej koji ima učinku može se primijeniti prije lokalnih anestetika .

Pod lokalnom anestezijom  ste potpuno svjesni ,iako ne osjećate bilo koji od učinaka liječenja.

 

sedacija1.jpg