Ozone terapija

 

 

ozon2.jpg

 Minimalno invazivna stomatologija ima sve važnije mjesto u terapiji karijesne lezije. Primjena ozona kao terapijskog sredstva sve se češće primjenjuje kako u preventivnoj tako i u kurativnoj stomatologiji. Primjena ozona pomoću uređaja Ozonytron omogučuje bezbolnu terapiju. Za primjenu ozona u stomatologiji postoji niz indikacija, najvažnije mjesto ima u terapiji :

- inicijalne karijesne lezije
- liječenja afti
- herpesa
- gljivičnih oboljenja
- upalne bolesti zubnog mesa (gingivitis, parodontitis)
- liječenje kanala zuba
- u implantologiji i stomatološkoj kirurgiji
- sindrom bolnih zglobova

Ozon je najjači poznati oksidans poslije florida. On razgrađuje gotovo sve kemikalije do osnovnih u prirodi normalno prisutnih čestica, koje se konačno razgrađuju do vode, ugljik dioksida, sumpora, dušika i kisika. Ozon ima prepoznatljiv miris. U pročišćavanju se voda koristi još od 1893, a početkom 20 st. u prvi se puta koristi u svrhu konzerviranja hrane. Njegovom primjenom ne nastaju nikakvi toksični stranica 2 produkti niti je kancerogen. Ali zato ozon djeluje antibakterijski, protuupalno, antiparazitski, antitumorski, antivirusno i što je najbitnije pospješuje zdravlje.

  Vrlo je zanimljiv podatak da je ozon u određenim koncentracijama sposoban razgraditi lipidnu ovojnicu virusa, konkretno, Epstein-Barrovog virusa, herpes virusa, cytomegalovirusa te hepatitis virusa. Nedavne studije pokazuju da je u 97-100 % djelotvoran u in vitro uništavanju HIV virusa.U primjeni manjih koncentracija (do 3,5%) on pokazuje tri glavna modusa dijelovanja:

  a/pospješuje metabolizam kisika
  b/ inducira specifične enzimske procese
  c/ aktivira imunološki odgovor

 
  Veliki broj bolesti nastaje prvenstveno zbog nedostatka kisika u tkivu i zbog nakupljanja toksina u tijelu. Bezbolna i prirodna terapija ozonom pomaže kod postoperativnog oporavka, može izliječiti mnogobrojne povrede i oboljenja, čak i tumore, a zasad se najčešće koristi u stomatologiji. Ozon ima pozitivan učinak na zacjeljivanje rana, stimulaciju imunološkog sustava, oksigenaciju i prokrvljenost tkiva te na smanjenje oteklina i boli.

 ozon1.jpg